İçeriğe geç

Bir Üst Mahkeme Kararı Bozarsa Ne Olur

Bozma kararından sonra ne olur?

İlk derece mahkemesi Yargıtay kararını bozarsa bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge mahkemesi kararını onar ve bu karara karşı temyiz yoluna başvurulursa, inceleme Yargıtay Genel Kurulu tarafından yapılır.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.

İstinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?

Usul sebepleri varsa istinaf mahkemesi, istinaf başvurusunun esasını incelemeden, yerel mahkemenin kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderilmesine karar verebilir (HMK m. 353/1-a).

Bir üst mahkeme ne kadar sürer?

İcra mahkemeleri veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan itirazlar 4-5 ayı bulmaktadır. İş davalarında ise 6-7 ay sürmektedir.

Savcı beraat isterse ne olur?

Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz edemez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını isterse, belirtilen süre içinde mahkemeye mütalaaya karşı dilekçe sunularak davanın yazılı savunması yapılır.

Bozma kararına karşı kanun yoluna gidilebilir mi?

Yargıtay Başsavcılığı, Yargıtay Ceza Daireleri’nin kararlarına karşı temyiz, onay veya iptal yetkisine sahiptir. Yargıtay Başsavcısının temyiz yetkisi, Yargıtay Ceza Daireleri’nin kararlarına karşı olağanüstü bir kanun yoludur ve bu yetki yalnızca Yargıtay Başsavcısına aittir.

İstinaftan red gelirse ne olur?

Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.

Üst mahkeme nedir?

Temyiz Mahkemesi, hukuk ve ceza mahkemelerinin nihai kararlarına karşı yapılan temyizleri dinleyen üst mahkemedir. Temyiz mahkemeleri, temyizden kaynaklanan uyuşmazlığı hem davanın olgularını hem de kararın yasallığını inceleyerek karara bağlar.

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.

İstinaf kabul edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin olumsuz kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.

İstinaf kesin karar verirse ne olur?

– İstinaf Mahkemesi, dava hakkında soruşturma yapılmasına karar verdiğinde, yargılamanın tamamını tekrarlamaz, sadece eksik ve hatalı gördüğü olguları tamamlamak veya düzeltmek için bir işlem yapar.

Yeniden yargılama kararını kim verir?

Davanın yenilenmesine yetkili mahkeme, mümkünse Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında tespit ettiği ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde dosya hakkında karar verir (6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun’un 50/2. maddesi).

İstinaf kararı bozduktan sonra ne olur?

İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemelerinin kararını inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle, hukuk alanında vatandaşlar için çok önemli bir yasal çözümdür. Karar Bölge Mahkemesi tarafından bozulursa, yeniden yargılama başlar.

İstinaf kaç ay sürer 2024?

İstinaf, yargılamanın uzaması ve adaletin gecikmesi gibi sorunlara önemli bir çözüm sağlayacağı gerekçesiyle hukuk sistemimize girmiştir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay içinde tamamlanmaktadır ancak dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir.

İstinaftan dönen dosya ne olur?

İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinaf hukuki incelemeyi gerektirdiğinden yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?

Yargıtay incelediği kararı iptal etmeye karar verirse, mahkeme buna itiraz etmeye veya uymaya karar verecektir. İtiraz etme kararı verilirse, dosya istinaf makamına geri gidecek ve karar onaylanırsa düzeltilecek, aksi takdirde Yargıtay Genel Ceza Dairesi’ne gönderilecektir.

Bozmadan sonra serbestlik ilkesi nedir?

Bir rahatsızlıktan sonraki özgürlük ilkesi, direnmeye karar verebilmek anlamına gelir. Uyumdan sonraki özgürlük ilkesi, uyma kararından sonra gerçekleşecek prosedürde karar verme özgürlüğünü ifade eder16.

Bozmadan sonra ön inceleme yapılır mı?

Bozma kararı sonrasında diğer tarafın rızasıyla iddia ve savunmanın düzeltilmesi ve genişletilmesi mümkün olmakla birlikte, bozma kararı sonrasında düzeltme yasağı izah edilemez. Bozma kararı sonrasında, bozma kararının içeriğine göre, dava dilekçesi, ön duruşma, soruşturma, sözlü duruşma veya hüküm aşamasına geçilebilir.

Kanun yararına bozma sonrası ne olur?

Ceza hukukunun yürürlükten kaldırılması yeniden yargılamayı gerektirir mi? Ceza hukuku lehine yürürlükten kaldırma fiili bir ceza ile ilgili bir sonuç doğurursa, yeni bir yargılama gerekir. Ancak daha sonra hüküm verilmezse, yeniden yargılama ile ilgili bir karar verilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir